Dane
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności
i Żywienia
e-mail: hzzipu@psseglogow.pl
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności
i Żywienia zgodnie z Regulaminem Organizacyjnym bezpośrednio podlega p.o. Zastępcy Dyrektora PSSE w Głogowie
Zadania
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia prowadzi bieżący nadzór sanitarny nad:
- przestrzeganiem przepisów sanitarnych w zakresie warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
- warunkami żywienia,
- obrotem przedmiotami użytku,
- opracowywaniem zbiorowych ognisk zatruć pokarmowych,
- RASFF- Systemem Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt.
W oparciu o działalność Sekcji wypracowywane są zalecenia i wydawane decyzje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Głogowie, a także materiały konieczne do przygotowania ocen bezpieczeństwa sanitarnego w powiecie głogowskim.