Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna

67-200 Głogów, ul. Piotra Skargi 4

Poznaj grzyby

W Polsce występuje ponad 4,5 tys. grzybów. Już setki lat temu nasi przodkowie wykorzystywali niektóre gatunki grzybów jako istotny składnik wielu tradycyjnych polskich potraw. Ta piękna tradycja trwa do dziś. Należy jednak mieć świadomość, że nieznajomość grzybów może doprowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci.

Aby poprawić świadomość społeczną o zagrożeniu, jakie może stworzyć całkiem niewinnie wyglądający grzybek, Minister Zdrowia w załącznikach nr 1 i 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r., przedstawił aktualny wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby.

Niniejsza strona przedstawia galerię zdjęć najczęściej występujących grzybów w Polsce. Galeria została podzielona na grzyby:

https://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/grzyby-jadalne/

https://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/grzyby-trujace/

Minister Zdrowia przypomina, aby spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.

Najczęściej mylone grzyby

Spośród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne.

Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu,  niezmieniające się w okresie wegetacji. Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności – takie owocniki należy szczególnie dokładnie obejrzeć przed włożeniem do koszyka. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy – 50g tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka.

Grzyby opisane w lewej kolumnie są śmiertelnie trujące, a niebezpieczeństwo z nimi związane wywodzi się z faktu, że łatwo je pomylić z innymi gatunkami grzybów, zwłaszcza egzemplarzy młodych. Pierwsze objawy zatrucia często pojawiają się długo po spożyciu, w niektórych przypadkach nawet po kilku dniach. Przez ten czas trucizny w nich zawarte, a spożyte przez nieostrożnego grzybiarza, robią spustoszenie w organizmie.

Po kliknięciu na obrazek lewym przyciskiem myszy, wyświetli się on w większej rozdzielczości w nowym oknie.

https://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/najczesciej-mylone-grzyby/

Zatrucie grzybami

Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, takie jak:

  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby,
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • śpiączka

powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić  się do szpitala !

Zanim przybędzie lekarz:

  1. Zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody).
  2. Nie wolno podawać mleka ani alkoholu !!!
  3. Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej);

Ułatwimy w ten sposób rozpoznanie gatunku grzyba, który wywołał zatrucie, co umożliwi zastosowanie właściwego leczenia.

Wymienione zabiegi należy zastosować również do osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia. Często po wystąpieniu ww. objawów następuje okresowe polepszenie stanu zdrowia, po którym stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.

Handel grzybami

Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego.

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 44 gatunki

Zgodnie z obowiązującym w Polsce Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r., w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. 2011 Nr 115, poz.672).

Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.

Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:

  • Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy wydawanego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
  • Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r.


Bezpieczne grzybobranie - ulotka grzyby